Problemen met uw uitkering? Amting van der Laan Advocaten is uw specialist.
Er zijn veel verschillende wetten en regelingen die betrekking hebben op de sociale zekerheid. Het stelsel van sociale zekerheid kent sociale verzekeringen en sociale voorzieningen. Deze laatste zijn gemaakt in aanvulling op de sociale verzekeringswetten.
Sociale voorzieningen
Wie niet in aanmerking komt voor een sociale verzekeringsuitkering of een uitkering ontvangt die veel te laag is om van te leven, kan een beroep doen op een sociale voorziening. Sociale voorzieningen regelen bijvoorbeeld het recht op een uitkering voor jonggehandicapten (de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering jonggehandicapten, afgekort de Wajong) of een uitkering ter dekking van de noodzakelijke kosten van bestaan (bijstandsuitkering).
Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen op de bijstand (Participatiewet). De Participatiewet wordt uitgevoerd door de gemeenten.
Wilt u hier meer over weten en weten onder welke voorwaarden u recht heeft op een uitkering of heeft u problemen met een uitkeringsinstantie, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Participatiewet en het recht op een bijstandsuitkering
U heeft recht op bijstand als u voldoet aan de voorwaarden op grond van de Participatiewet en niet voldoende inkomen en vermogen heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. In de Participatiewet staan onder andere de volgende regelingen:
- De kostendelersnorm
- De individuele inkomenstoeslag
- Maatregelen bij niet nakoming van verplichtingen op grond van de wet
- Tegenprestatie
Wat is de kostendelersnorm?
De kostendelersnorm houdt in dat als er een woning gedeeld wordt met meer volwassenen, de uitkering daarop wordt aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in de woning wonen, hoe lager de bijstandsuitkering. De achterliggende gedachte hierbij is dat als meer personen in één woning wonen, zij de woonkosten kunnen delen. Vandaar de kostendelersnorm.
Wilt u hier meer over weten en weten onder welke voorwaarden u recht heeft op een uitkering, of heeft u problemen met uw uitkering, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Arbeidsverplichtingen en de participatiewet
Bijstandsgerechtigden hebben te maken met (arbeids)verplichtingen die in de Participatiewet zijn omschreven. Zo moet aangeboden werk worden aanvaard en moet men dit werk zien te behouden. Een bijstandsgerechtigde moet er in principe alles aan doen om naar vermogen werk te vinden of te behouden. Wat de gemeente in dit kader van u verwacht staat in een plan van aanpak. Komt u de verplichtingen niet na, dan zal de gemeente een maatregel opleggen en/ of de bijstandsuitkering verlagen.
Wilt u hier meer over weten, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Sociale verzekeringen
Sociale verzekeringen zijn de verplichte werknemersverzekeringen, de volksverzekeringen en de verplichte zorgverzekering voor geneeskundige zorg (de Zorgverzekeringswet (ZVW)).
Werknemersverzekeringen voorzien in een uitkering voor een werknemer in geval van onvrijwillige werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De werknemersverzekeringen zijn bedoeld voor werknemers en dit zijn de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en de Werkloosheidswet (WW).
Een werknemer die langer dan twee jaar ziek is, kan in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). Zieke werknemers die geen werkgever meer hebben en nog geen twee jaar ziek zijn, krijgen een ziektewetuitkering over maximaal twee jaar. Een werknemer die werkloos wordt kan onder voorwaarden aanspraak maken op een WW-uitkering.
Wilt u hier meer over weten en weten onder welke voorwaarden u recht heeft op een uitkering of heeft u problemen met een uitkeringsinstantie, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Uitkering bij werkloosheid
Bij werkloosheid heeft men mogelijk recht op een Werkloosheidsuitkering.
De maximale termijn voor een WW-uitkering is teruggebracht naar twee jaar.
Passende arbeid en WW
Van mensen die langer dan een half jaar (zes maanden) een WW-uitkering ontvangen, wordt verwacht dat zij al het beschikbare werk als passend werk aanvaarden. Dt houdt in dat je ook op zoek moet naar werk onder je opleidings- en ervaringsniveau; je wordt geacht al de maatschappelijk geaccepteerde arbeid te accepteren die zich aandient. Dit betekent dus dat werkzoekenden na een half jaar ook moeten solliciteren op banen van een lager niveau. De wet bepaalt dat werknemers die hun baan verliezen, zo snel mogelijk van werk naar werk moeten worden begeleid.
IOW (Inkomensvoorziening Oudere Werklozen)
Oudere werklozen kunnen na afloop van hun WW-uitkering mogelijk in aanmerking komen voor een IOW uitkering (Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW). De werknemer moet dan op de eerste dag van de WW (of loongerelateerde WGA-uitkering) 60 jaar of ouder zijn.
Heeft u problemen met uw WW-uitkering of IOW-uitkering , Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Volksverzekeringen
Iedereen die in Nederland woont is automatisch voor de volksverzekeringen verzekerd. Alle volksverzekeringen beginnen dan ook met de letter a van algemene.
De volksverzekeringen zijn:
- Algemene kinderbijslagwet
- Algemene nabestaandenwet (Anw)
- Algemene ouderdomswet (Aow)
- Wet Langdurige Zorg (WLZ), de Wet Langdurige Zorg vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij Amting van der Laan Advocaten.
Er zijn verschillende uitvoeringsinstanties die de sociale verzekeringswetten uitvoeren: het UWV, de Sociale verzekeringsbank (SVB), de Gemeentelijke Sociale Diensten, het WMO-loket of zorgloket bij de gemeente, en de zorgverzekeraars en zorgkantoren. Wilt u hier meer over weten, en weten onder welke voorwaarden u recht heeft op een uitkering, of heeft u problemen met een uitkeringsinstantie, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Bezwaar en beroep
Als u een beslissing heeft gekregen over een recht op uitkering of iets wat ermee samenhangt en u bent het daarmee niet eens, dan kunt u daartegen bezwaar maken. In de regel moet u dit binnen zes weken na dagtekening van de beslissing doen. Tegen de beslissing die op dat bezwaar wordt genomen, is vervolgens weer beroep mogelijk bij de rechtbank. Als u bezwaar of beroep in wilt dienen, kunt u een advocaat van Amting van der Laan Advocaten inschakelen om namens u bezwaar of beroep in te dienen.
De advocaten van Amting van der Laan Advocaten zijn gespecialiseerd in het sociaal zekerheidsrecht. Neemt u daarom contact op met Amting van der Laan Advocaten bij vragen of problemen op het terrein van sociale zekerheid.
Neemt contact op met Amting van der Laan Advocaten, specialist op het gebied van sociale zekerheid.
Neem contact op met Advocatenkantoor Amersfoort • Amting van der Laan Advocaten