Bent u ontslagen of wilt u meer weten over het ontslagrecht?
Ontslag en opzegtermijn
Ontslagen worden is een ingrijpende gebeurtenis. Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst is aan regels gebonden en kan niet zomaar. U heeft ook zeker rechten als werknemer. Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Wil de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigen, dan staat in de wet opgenomen welke route hij moet bewandelen. Bedrijfseconomisch ontslag en ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid lopen via het UWV. De werkgever vraagt dan een ontslagvergunning aan bij het UWV. Ontslag om andere redenen loopt via de kantonrechter. De werkgever dient dan een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in bij de Kantonrechter.
Vanaf januari 2020 is het mogelijk om verschillende ontslaggronden te combineren die zo samen voldoende reden geven voor ontslag.
Het is mogelijk om tegen een uitspraak van de kantonrechter in een ontbindingsprocedure in hoger beroep en cassatie te gaan. Ook bij een ontslagbesluit van het UWV is het mogelijk deze in beroep te laten beoordelen door de rechter. Voor meer informatie kunt u terecht bij Amting van der Laan Advocaten.
Transitievergoeding bij ontslag
Alle werknemers die ontslagen worden op initiatief van de werkgever hebben recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is afhankelijk van de duur van een dienstverband. De hoofdregel is een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan tien jaar in dienst geweest is. De vergoeding is maximaal € 83.000,- in 2020 en maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan € 83.000,- per jaar. Bij een ontslag op staande voet is geen transitievergoeding verschuldigd. Wilt u hier meer over weten, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Beëindigingsovereenkomst
Het blijft mogelijk een arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. Dit kan door middel van een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst (vso) genoemd. Indien een werknemer een handtekening zet onder een beëindigingsovereenkomst heeft hij de mogelijkheid om deze instemming binnen 14 dagen met een schriftelijke verklaring herroepen. De werkgever moet de werknemer hier in de beëindigingsovereenkomst op wijzen. Doet de werkgever dit niet, dan wordt de termijn voor de werknemer om de instemming te herroepen verlengd van 14 dagen naar drie weken.
Wilt u hier meer over weten, Amting van der Laan Advocaten kijkt wat zij voor u kan betekenen.
Opzegging arbeidsovereenkomst
Ook kan zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen door opzegging. Opzegging van de arbeidsovereenkomst is echter niet geldig als de werknemer het niet eens is met het ontslag en niet vooraf toestemming tot ontslag is verkregen van het UWV of de kantonrechter de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden. Degene die opzegt moet een opzegtermijn in acht nemen en als niet de juist opzegtermijn in acht is genomen spreekt men van een onregelmatig ontslag en wordt men schadeplichtig in verband met het niet in acht nemen van de juiste opzegtermijn. Amting van der Laan Advocaten kan adviezen geven over de wijze van opzeggen en de regels die daarbij gelden.
Ontslag en ziekte
Een werknemer die ziek is mag tijdens de eerste twee jaren van ziekte of arbeidsongeschiktheid in principe niet ontslagen worden. Hierop zijn echter uitzonderingen. Als de werkgever opzegt terwijl de werknemer nog geen twee jaar ziek is, moet de werknemer tijdig protesteren tegen dit ontslag door een aangetekende protestbrief te sturen. Ook tijdens zwangerschap en het bevallingsverlof van de werkneemster mag een arbeidsovereenkomst niet worden opgezegd.
Dus ook voor vragen als “Wat is bijvoorbeeld de opzegtermijn? Heb ik recht op een vergoeding? Hoe zit het met ontslagrecht en ziekte?” kunt u terecht bij Amting van der Laan Advocaten. Voor allerlei vragen die misschien bij u opkomen kunt u contact opnemen met ons. Een advocaat kan u adviezen geven of helpen met problemen met betrekking tot het ontslagrecht.
Twijfel niet, neem direct contact op met Amting van der Laan Advocaten, en wij zullen bekijken wat wij voor u kunnen betekenen.
Neem contact op met Advocatenkantoor Amersfoort • Amting van der Laan Advocaten